System podatkowy w Polsce nie należy do prostych. Nawet osoby działające wiele lat w branży gastronomicznej mają problem, by nadążyć za zmianami i aktualnymi przepisami. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób funkcjonują podatki w gastronomii.
Dostępne formy opodatkowania w gastronomii
W branży gastronomicznej podstawowym i domyślnym sposobem jest rozliczanie na zasadach ogólnych, czyli skala podatkowa. To optymalna forma dla osób, których roczny dochód nie przekracza kwoty 85 528 zł. Dla firm osiągających większe zyski, lepszym wyborem zwykle jest podatek liniowy, w którym stawka podatku wynosi 19%. Jednocześnie, ta forma opodatkowania uniemożliwia rozliczanie się ze współmałżonkiem oraz korzystanie z ulg, dlatego powinna być przemyślana.W gastronomii można korzystać także z ryczałtu, gdzie stawka wynosi 3% lub 8,5% w zależności od sprzedawanych produktów. Jednak należy zaznaczyć, że ryczałt jest płacony od przychodów, a nie od dochodów, dlatego też sprawdzi się tylko w sytuacji, gdy koszty działalności nie są duże, a marża wysoka. Ponadto istnieje limit dla ryczałtu, w 2021 roku wynosi on 9 030 600 zł.
Ostatnią formą rozliczania w gastronomii jest karta podatkowa. Mogą z niej korzystać małe firmy, które nie zatrudniają wielu pracowników i działają w niewielkich miejscowościach.
Jaka forma księgowości — pełna księgowość czy uproszczona?
Księgowość uproszczona, czyli Księga Przychodów i Rozchodów jest dostępna, jeśli wybierzesz opodatkowanie na zasadach ogólnych lub podatek liniowy. Jej zaletą jest to, że jest prosta i stosunkowo tania, jeśli zdecydujesz się ją zlecić firmie zewnętrznej. Alternatywą jest pełna księgowość, czyli księgi handlowe. Jest ona obowiązkowa dla firm prowadzących działalność w formie spółki akcyjnej, spółki z o.o. lub spółki komandytowo-akcyjnej lub jeśli przychód w roku podatkowym przekracza 2 mln euro. Łatwo zauważyć, że jest to obowiązek dla dużych firm, czy też sieci restauracji. Pełna księgowość jest znacznie bardziej skomplikowana, a przez to droższa.Natomiast firmy działające na zasadzie ryczałtu są zobowiązane prowadzić ewidencję przychodów i wyposażenia oraz posiadanie kopii rachunków i faktur przez 5 lat. Jednocześnie prowadzenie księgowości daje bardziej przejrzystą sytuację finansową w firmie, co może mieć znaczenie w przypadku np. kontroli.
Czy warto zlecić prowadzenie księgowości w gastronomii?
To pytanie zadają sobie zwykle małe firmy. Wszystko zależy od Twoich potrzeb i oczekiwań. Jednocześnie, zwykle lepszym pomysłem jest zlecenie księgowości na zewnątrz. W ten sposób możesz skupić się na strategicznych obszarach swojego biznesu i nie musisz poświęcać czasu na kwestie formalne.
Należy także zauważyć, że branża gastronomiczna w ostatnich latach jest coraz częściej kontrolowana. Przepisy prawa zmieniają się niezauważalnie dla przedsiębiorców, a popełnione błędy są obarczane coraz to wyższymi karami. Korzystając z pomocy biura księgowego, można skutecznie prowadzić firmę zgodnie z przepisami.